Alkalmazások zárolása, elrejtése iOS 18 alatt iPhone-on

Az alkalmazások manapság mindenre elérhetők: a közösségi életünkre, a szerelmi életünkre, a hobbijainkra és a munkánkra. Gyakran előfordulhat, hogy vannak olyan alkalmazások, amelyeket nem szeretnénk, ha mások tudomást szereznének róluk. De néha át kell adnunk a telefonunkat másoknak, és nem tudhatjuk, mennyire kíváncsiak lesznek. Az Apple végre egy régóta várt funkcióval állt elő az iPhone-ok esetében az iOS 18-as verzióval – az alkalmazások zárolásának és elrejtésének lehetőségével.

Hogyan működik?

Alkalmazás zárolása: Az iOS 18-as verzióban zárolhatod az alkalmazásokat, így csak Face ID, Touch ID vagy jelkód segítségével nyithatod meg őket. Ha egy alkalmazást zárolsz, az alkalmazásból származó információk nem jelennek meg az értesítésekben, keresésben vagy a Spotlightban, így senki sem pillanthat véletlenül érzékeny információkra. Az alkalmazás tartalmának más alkalmazásban történő megjelenítéséhez is hitelesítés szükséges.

Alkalmazás elrejtése: Lehetőség van az alkalmazás teljes elrejtésére is egy zárolt mappában. Ha elrejtesz egy alkalmazást, az nem fog megjelenni a Kezdőképernyőn vagy az Alkalmazáskönyvtárban, és csak az új rejtett mappából lesz elérhető. Az Apple azt állítja, hogy az alkalmazás elrejtése után egy elhomályosított ikon jelenik meg a helyén a Kezdőképernyőn, de a tapasztalataim szerint az alkalmazás teljesen eltűnt (ahogy szerintem lennie kell).

iOS 18 gyári háttérképek letöltése

Alkalmazás zárolása és elrejtése

Így zárolhatod és rejtheted el az alkalmazásokat iOS 18-at futtató iPhone-odon:

 1. Érintsd meg és tartsd lenyomva a rejtendő alkalmazás ikonját a Kezdőképernyőn vagy az Alkalmazáskönyvtárban.
 2. A megjelenő opciók közül válaszd a „Face ID szükséges”/„Touch ID szükséges” lehetőséget (a telefonodtól függően).
 3. Ha csak zárolni szeretnéd az alkalmazást, válaszd a „Face ID szükséges” opciót. Ellenkező esetben válaszd a „Elrejtés és Face ID szükséges” lehetőséget az alkalmazás elrejtéséhez is.
 4. Hitelesítsd magad Face ID segítségével az alkalmazás zárolásához/elrejtéséhez.

alkalmazások zárolása, iPhone, iOS 18 alkalmazások elrejtése, iPhone app zárolás, Face ID, Touch ID, rejtett mappa iPhone alkalmazások zárolása, iPhone, iOS 18 alkalmazások elrejtése, iPhone app zárolás, Face ID, Touch ID, rejtett mappa iPhone

 1. Ha az alkalmazás elrejtését is választottad, egy további megerősítő ablak jelenik meg. Kattints a „Alkalmazás elrejtése” gombra a folytatáshoz.
 2. A rejtett alkalmazás megtalálásához húzd el az ujjad az Alkalmazáskönyvtár felé, és görgess le egészen az aljáig. Megtalálod a rejtett mappát; érintsd meg, és hitelesítsd magad Face/Touch ID segítségével a megnyitásához. Az alkalmazások megnyitásához a mappában nem lesz szükség további hitelesítésre.

alkalmazások zárolása, iPhone, iOS 18 alkalmazások elrejtése, iPhone app zárolás, Face ID, Touch ID, rejtett mappa iPhone alkalmazások zárolása, iPhone, iOS 18 alkalmazások elrejtése, iPhone app zárolás, Face ID, Touch ID, rejtett mappa iPhone

Ha csak zároltad az alkalmazást, és később meggondolod magad, nincs közvetlen mód az alkalmazás elrejtésére. Először el kell távolítanod az alkalmazás zárolását, majd ismét elvégezni a teljes folyamatot.

Hasonlóképpen, ha elrejtetted az alkalmazást, és úgy döntesz, hogy csak zárolni szeretnéd, először fel kell oldanod az alkalmazás elrejtését, majd újra elvégezni a teljes folyamatot. (Remélhetőleg ezek a folyamatok változni fognak a jövőbeli operációs rendszer frissítésekkel.)

Alkalmazás zárolásának eltávolítása/Alkalmazás megjelenítése

Bármely zárolt alkalmazás vagy rejtett mappában lévő alkalmazás zárolását azonnal eltávolíthatod.

 1. Lépj az alkalmazáshoz a Kezdőképernyőről vagy az Alkalmazáskönyvtárból. Ha az alkalmazás rejtett, először oldd fel a rejtett mappát.
 2. Az alkalmazás zárolásának eltávolításához érintsd meg és tartsd lenyomva az alkalmazást, majd válaszd a „Face ID ne legyen szükséges” opciót.
 3. Hitelesítsd magad Face ID segítségével, és az alkalmazás már nem lesz zárolva/elrejtve.

alkalmazások zárolása, iPhone, iOS 18 alkalmazások elrejtése, iPhone app zárolás, Face ID, Touch ID, rejtett mappa iPhone alkalmazások zárolása, iPhone, iOS 18 alkalmazások elrejtése, iPhone app zárolás, Face ID, Touch ID, rejtett mappa iPhone

 1. Ha az alkalmazás korábban a Kezdőképernyődön volt elrejtés előtt, az nem fog automatikusan visszakerülni oda, ha egyszerűen eltávolítod a zárolást egy rejtett alkalmazásról. Manuálisan kell hozzáadnod a Kezdőképernyőhöz az Alkalmazáskönyvtárból.

Egy másik lehetőség ebben az esetben az „Hozzáadás a Kezdőképernyőhöz” opció kiválasztása. 5. Egy megerősítő ablak jelenik meg, amely tájékoztat arról, hogy az alkalmazás megjelenítése vissza fogja állítani az alkalmazást a Kezdőképernyőn. Érintsd meg az „Alkalmazás megjelenítése” gombot, és az alkalmazás megjelenik a Kezdőképernyőn, és már nem lesz zárolva.

alkalmazások zárolása, iPhone, iOS 18 alkalmazások elrejtése, iPhone app zárolás, Face ID, Touch ID, rejtett mappa iPhone alkalmazások zárolása, iPhone, iOS 18 alkalmazások elrejtése, iPhone app zárolás, Face ID, Touch ID, rejtett mappa iPhone

 

Az Apple végre lehetőséget adott az alkalmazások zárolására és elrejtésére az iPhone-on, ami már régóta hiányzott. De ahogy mondani szokták, jobb későn, mint soha.


Gyakori kérdések és válaszok (GYIK)

Az alábbiakban választ adunk néhány gyakran felmerülő kérdésre az alkalmazások zárolásával és elrejtésével kapcsolatban az iOS 18 alatt.

Milyen típusú alkalmazásokat érdemes elrejteni?

Számos oka lehet annak, hogy miért szeretnénk bizonyos alkalmazásokat elrejteni az iPhone-unkon. Íme néhány javaslat, hogy mely típusú alkalmazásokat érdemes elrejteni:

 1. Pénzügyi alkalmazások:
  • Banki és pénzügyi alkalmazások, mint a K&H mobilbank, OTP SmartBank vagy Revolut. Ezek az alkalmazások érzékeny pénzügyi adatokat tartalmaznak, amelyekhez illetéktelen hozzáférés esetén komoly kockázatok kapcsolódhatnak.
 2. Egészségügyi és fitness alkalmazások:
  • Olyan alkalmazások, mint az Apple Health, MyFitnessPal, vagy bármely egészségügyi naplózó alkalmazás, amelyek személyes egészségügyi adatokat tartalmazhatnak.
 3. Személyes naplók és jegyzetek:
  • Day One, Evernote, vagy az Apple Notes, ahol személyes gondolatokat, emlékeket és egyéb érzékeny információkat tárolhatunk.
 4. Kommunikációs alkalmazások:
  • Olyan üzenetküldő alkalmazások, mint a WhatsApp, Telegram, Signal, vagy akár a beépített Üzenetek alkalmazás. Ezek az alkalmazások gyakran tartalmaznak privát beszélgetéseket és személyes információkat.
 5. Szórakoztató alkalmazások:
  • Olyan alkalmazások, mint a Netflix, HBO Max, vagy bármely más streaming szolgáltatás, ahol a felhasználói szokások és előzmények személyes adatokat tartalmazhatnak.

iOS 18: Hogyan szabhatod testre az iPhone Vezérlőközpontját

Hogyan kezelhetők az alkalmazások értesítései, ha azok zárolva vannak?

Az iOS 18 lehetőséget nyújt arra, hogy az alkalmazások zárolása esetén az értesítések is biztonságban legyenek. Íme néhány lépés és beállítás, amellyel biztosíthatjuk, hogy az értesítések megfelelően legyenek kezelve:

 1. Értesítések elrejtése:
  • Ha egy alkalmazást zárolunk, az értesítések alapértelmezés szerint nem jelennek meg a képernyőn. Ez azt jelenti, hogy még ha valaki ránéz is a telefonunkra, nem láthatja az értesítések tartalmát.
 2. Értesítési beállítások módosítása:
  • Az iPhone Beállítások alkalmazásában válasszuk az „Értesítések” menüpontot. Itt kiválaszthatjuk a zárolt alkalmazásokat, és testreszabhatjuk az értesítési beállításokat. Például letilthatjuk a zár képernyőn való megjelenést vagy a hangos értesítéseket.
 3. Értesítések összegzése:
  • Az iOS 18 egyik új funkciója az értesítések összegzése, amely lehetővé teszi, hogy az értesítések egy összefoglalóban jelenjenek meg egy adott időpontban, így nem jelennek meg azonnal, amikor megérkeznek.

Mi történik az elrejtett alkalmazások frissítéseivel?

Az elrejtett alkalmazások frissítései fontosak a biztonság és a funkciók szempontjából. Íme néhány tudnivaló arról, hogyan kezelhetők ezek a frissítések:

 1. Automatikus frissítések:
  • Az iPhone-okon az automatikus frissítések alapértelmezés szerint engedélyezve vannak. Ez azt jelenti, hogy az elrejtett alkalmazások is automatikusan frissülnek, amikor új verzió érhető el az App Store-ban. Ezt a beállítást a Beállítások > App Store menüpontban találhatjuk.
 2. Frissítések manuális ellenőrzése:
  • Ha kikapcsoltuk az automatikus frissítéseket, akkor manuálisan is ellenőrizhetjük és frissíthetjük az alkalmazásokat. Ehhez nyissuk meg az App Store-t, majd érintsük meg a profilunkat a jobb felső sarokban. Itt láthatjuk az összes elérhető frissítést, beleértve az elrejtett alkalmazásokat is.
 3. Frissítési értesítések:
  • Az iOS értesítéseket küldhet, amikor egy elrejtett alkalmazás frissítése elérhető. Azonban, mivel az alkalmazás el van rejtve, ezek az értesítések nem jelennek meg a zár képernyőn vagy a fő képernyőn. Ezeket csak az App Store-on belül láthatjuk, amikor manuálisan ellenőrizzük a frissítéseket.
 4. Biztonsági frissítések:
  • Az elrejtett alkalmazások biztonsági frissítései különösen fontosak, mivel ezek gyakran tartalmaznak hibajavításokat és egyéb fejlesztéseket, amelyek megvédhetik az adatainkat. Érdemes rendszeresen ellenőrizni és telepíteni ezeket a frissítéseket, még akkor is, ha az alkalmazás el van rejtve.

Összegzés

Az alkalmazások zárolása és elrejtése az iOS 18-ban számos előnnyel jár, beleértve az adatvédelem és a biztonság növelését. Azonban fontos tudni, hogyan kezelhetjük ezeket az alkalmazásokat, beleértve az értesítések és frissítések kezelését is. Ezen tippek és válaszok segítségével még jobban kihasználhatjuk az iPhone nyújtotta lehetőségeket, miközben megőrizzük személyes adataink biztonságát.

0 Shares