iOS 18: Hogyan szabhatod testre az iPhone Vezérlőközpontját

5 Min Read
53

iOS 18: Hogyan szabhatod testre az iPhone Vezérlőközpontját?

Az iOS 18-al az Apple nagyobb szabadságot ad a felhasználóknak, hogy testreszabják iPhone-jaikat, legyen szó a Kezdőképernyőről, a Zárolási képernyőről vagy a Vezérlőközpontról. Bár nem mindenki örül annak, hogy ezek a frissítések szorosan hasonlítanak az Android felületéhez, mások élvezik a végre megkapott testreszabási lehetőségeket.Az iOS 18-al a Vezérlőközpont most egy testreszabási játszótér. Átrendezheted a vezérlőket, átméretezheted őket, és akár több csoport vezérlőt is elhelyezhetsz több oldalon. Íme minden, amit tudnod kell.

A Vezérlőközpont testreszabása

Az iOS 18-ban a Vezérlőközpontot már nem lehet a Beállítások alkalmazásból testreszabni. Ehelyett közvetlenül a Vezérlőközpontból testreszabhatod.

 1. Nyisd meg a ‘Vezérlőközpontot’ azzal, hogy lehúzod az ujjad a képernyő jobb felső sarkából.
 2. Ezután, ugyanúgy, mint a Kezdőképernyőn, koppints és tartsd lenyomva bárhol a Vezérlőközpontban. A bal felső sarokban található ‘+’ ikonra is koppinthatsz.
 3. Bár a Vezérlőközpont ikonok nem fognak remegni, észre fogod venni, hogy beléptél a szerkesztési módba, mivel a vezérlők szerkeszthetővé válnak a bal felső sarokban található ‘-‘ ikonnal és egy fogantyúval (egyeseken) a jobb alsó sarokban.
 4. Az ikonok húzással és ejtéssel átrendezhetők.
 5. Koppints a ‘-‘ ikonra, hogy eltávolíts egy vezérlőt.
 1. Egy vezérlő átméretezéséhez használd a jobb alsó sarokban található fogantyút, és húzd kívülre vagy beljebb.
 2. Új vezérlő hozzáadásához koppints az ‘Új vezérlő hozzáadása’ gombra.
 1. Az új Vezérlők galéria megnyílik. Válaszd ki a hozzáadni kívánt vezérlőt. A béta verzióban a Vezérlők galériája csak az Apple alkalmazásainak és szolgáltatásainak vezérlőit tartalmazza. Azonban a tech óriás új Vezérlők API-t készített az alkalmazásfejlesztők számára, így harmadik féltől származó alkalmazások is készíthetnek vezérlőket a saját alkalmazásaikhoz a Vezérlőközpontban.
 2. Most a Vezérlőközpontnak több oldala van különböző vezérlőcsoportokkal, amelyeket az oldalak jobb oldalán található ikonokkal érhetsz el. Ezeket az oldalakat is szerkesztheted és átrendezheted.
 3. Összesen 4 különböző oldal lehet. Bármelyik oldalon szerkesztheted a vezérlőket.
 4. Új oldal hozzáadásához (ha van hely), koppints az alsó részen lévő üres kör ikonra vagy húzd végig az összes oldalt az aljára. Ezután az új vezérlőket a csoporthoz a Vezérlők galérián keresztül adhatod hozzá.

Ez minden, amit tudnod kell a Vezérlőközpont testreszabásáról az iOS 18-ban. Bár ez potenciálisan káoszt okozhat a Vezérlőközpontban, egy kis szervezettséggel rendben tarthatod a dolgokat. Különösen a Vezérlőközpont több oldalával, különböző csoportokat helyezhetsz el különböző oldalakon, például zenelejátszás vezérlőit az egyiken, otthoni vezérlőket egy másikon, stb.

 

A Vezérlőközpont testreszabása az iOS 18-ban jelentős fejlesztés, amely új lehetőségeket nyit meg az iPhone felhasználók számára. Az alábbiakban bemutatjuk néhány további hasznos tippet és trükköt a Vezérlőközpont hatékony használatához és testreszabásához.

Hasznos tipp: Gyakran használt vezérlők előtérbe helyezése

Az egyik legjobb módja annak, hogy a Vezérlőközpontot személyre szabjuk, ha a leggyakrabban használt vezérlőket előtérbe helyezzük. Például, ha rendszeresen használod a Zseblámpa vagy a Repülőgép mód vezérlőket, helyezd ezeket a könnyen elérhető pozíciókba. Ehhez egyszerűen húzd a vezérlőt az első helyekre az átrendezési módban.

Többoldalas Vezérlőközpont: Hatékonyság növelése

A többoldalas Vezérlőközpont különösen hasznos lehet azok számára, akik számos különböző funkciót használnak rendszeresen. Például az első oldalon tarthatod az alapvető funkciókat, mint a Wi-Fi és Bluetooth vezérlők, míg a második oldalon elhelyezheted a média vezérlőket, mint a zenelejátszás és hangerő szabályozás. Az ilyen rendezés segíthet a hatékonyabb munkavégzésben és a gyorsabb hozzáférésben.

Harmadik féltől származó alkalmazások vezérlői

Ahogy az Apple megnyitja a Vezérlőközpontot a harmadik féltől származó alkalmazások fejlesztői számára, várható, hogy egyre több alkalmazás kínál majd saját vezérlőket. Ezek az új vezérlők tovább bővítik a Vezérlőközpont funkcionalitását, és lehetővé teszik, hogy közvetlenül a Vezérlőközpontból érj el bizonyos alkalmazásokat vagy funkciókat. Például egy fitnesz alkalmazás vezérlője közvetlenül hozzáférést biztosíthat az edzések nyomon követéséhez vagy a statisztikák megtekintéséhez.

Személyre szabott oldalak és csoportok

Az iOS 18 lehetővé teszi, hogy teljesen testre szabott oldalakat hozz létre a Vezérlőközpontban, ahol különböző vezérlőcsoportokat helyezhetsz el. Ez különösen hasznos lehet, ha az iPhone-odat különböző célokra használod. Például létrehozhatsz egy oldalt a munkával kapcsolatos alkalmazások és vezérlők számára, míg egy másik oldalon a szórakozáshoz és otthoni eszközök vezérléséhez szükséges vezérlők kaphatnak helyet.

Rendszeres karbantartás és frissítés

Mint minden digitális felület, a Vezérlőközpont is rendszeres karbantartást igényel. Érdemes időnként átnézni a vezérlőket, és eltávolítani azokat, amelyeket már nem használsz, valamint újakat hozzáadni, amelyek az új igényeidnek megfelelőek. Ez segít abban, hogy a Vezérlőközpont mindig naprakész és könnyen kezelhető maradjon.

Záró gondolatok

Az iOS 18 egyik legnagyobb újdonsága a Vezérlőközpont testreszabásának lehetősége. A felhasználók most már sokkal több szabadságot kapnak arra, hogy saját igényeikre szabják az iPhone felületét. Ez nem csak a használatot teszi kényelmesebbé és hatékonyabbá, hanem a mindennapi feladatok elvégzését is gyorsabbá és egyszerűbbé teszi. Az Apple ezzel a lépéssel új szintre emeli a felhasználói élményt, és lehetővé teszi, hogy mindenki a saját igényeinek megfelelően használhassa az eszközét.

0 Shares

Vélemény, hozzászólás?